Nyitható Kanapé

Hogyan válassz kényelmes nyitható kanapét?

 

Zsenília szövetek

Az utóbbi időben az egyik legelterjedtebb szövet a zsenília. Nagyon sok színben és mintázattal kaphatóak. Vékonyabb és vastagabb változatban is egyaránt. De a szövet szövésének sűrűsége, valamint minősége az egyik legfontosabb. Ha zsenília szövetet választunk, számíthatunk rá, hogy kanapénk 5-10 évig kiszolgál minket.

A zsenília anyagok tapintása kissé érdes (köszönhetően a bordás szövésnek), hasonló mint a kordbársony, csak kissé merevebb. A szövés miatt hajlamosak a felületi kopásra, bár ez a használat módjától is függ. Lehetőleg magasabb kategóriájú, jobban megszőtt anyagot válasszunk, ezzel elkerülhetjük, hogy az anyag megnyúljon az ülőfelületen.

Fontos tudni, hogy a szövetek esetében nem a vastagság a legfontosabb szempont! Ha jól akarunk választani, akkor az alábbi két szempontot vesszük figyelembe:

Az első a felhasznált fonal sodrási technológiája és minősége. Minél több elemi szálból van összesodorva egy fonal, annál tartósabb. Az azonos szálakból azonos darabszámban összesodort fonalaknál a döntő különbséget a sodrás technikája adja meg.

A második a szövés sűrűsége. Minél több úgynevezett keresztpont található 1 négyzetcentiméteren, annál sűrűbb a szövet. Ezt magatok is könnyedén ellenőrizhetitek: tartsátok a fény felé a szövetmintát, így láthatóvá válik, mennyi fényt ereszt át. Minél kevesebb fény szűrődik át a szöveten, annál jobb! Ezzel a technikával könnyedén összehasonlíthatjátok az anyagokat egymással.

A zsenília anyagok előnyei:

  • erős, bordázott felület
  • géppel is tisztíthatóak
  • közepes árkategóriában is megfelelő minőséget kapunk
  • szinte minden színnek van egyszínű (üni) és mintás változata is

A zsenília anyagok hátrányai:

  • ha a szövésük ritka, könnyen megnyúlnak
  • az igénybevett helyeken hajlamosak a kopásra


Kapcsolódó cikkek

Kell egy jó konyhabútor!

Kell egy jó konyhabútor!

Hogy igazán kézre álljon a konyha…
Klasszikus kanapék

Klasszikus kanapék

Hagyományos stílus, hagyományos kialakítás...
Elemezzük a gyerekszobát is!

Elemezzük a gyerekszobát is!

Hogy a gyerekszoba igazán jól mutasson!
Mindennapos alváshoz

Mindennapos alváshoz

A pihentető alváshoz!
Író- és számítógépasztalokról

Író- és számítógépasztalokról

Dolgozni csak pontosan, szépen: szép íróasztalon!