Nyitható Kanapé

Hogyan válassz kényelmes nyitható kanapét?

 

Zsenília szövetek

Az utóbbi időben az egyik legelterjedtebb szövet a zsenília. Nagyon sok színben és mintázattal kaphatóak. Vékonyabb és vastagabb változatban is egyaránt. De a szövet szövésének sűrűsége, valamint minősége az egyik legfontosabb. Ha zsenília szövetet választunk, számíthatunk rá, hogy kanapénk 5-10 évig kiszolgál minket.

A zsenília anyagok tapintása kissé érdes (köszönhetően a bordás szövésnek), hasonló mint a kordbársony, csak kissé merevebb. A szövés miatt hajlamosak a felületi kopásra, bár ez a használat módjától is függ. Lehetőleg magasabb kategóriájú, jobban megszőtt anyagot válasszunk, ezzel elkerülhetjük, hogy az anyag megnyúljon az ülőfelületen.

Fontos tudni, hogy a szövetek esetében nem a vastagság a legfontosabb szempont! Ha jól akarunk választani, akkor az alábbi két szempontot vesszük figyelembe:

Az első a felhasznált fonal sodrási technológiája és minősége. Minél több elemi szálból van összesodorva egy fonal, annál tartósabb. Az azonos szálakból azonos darabszámban összesodort fonalaknál a döntő különbséget a sodrás technikája adja meg.

A második a szövés sűrűsége. Minél több úgynevezett keresztpont található 1 négyzetcentiméteren, annál sűrűbb a szövet. Ezt magatok is könnyedén ellenőrizhetitek: tartsátok a fény felé a szövetmintát, így láthatóvá válik, mennyi fényt ereszt át. Minél kevesebb fény szűrődik át a szöveten, annál jobb! Ezzel a technikával könnyedén összehasonlíthatjátok az anyagokat egymással.

A zsenília anyagok előnyei:

  • erős, bordázott felület
  • géppel is tisztíthatóak
  • közepes árkategóriában is megfelelő minőséget kapunk
  • szinte minden színnek van egyszínű (üni) és mintás változata is

A zsenília anyagok hátrányai:

  • ha a szövésük ritka, könnyen megnyúlnak
  • az igénybevett helyeken hajlamosak a kopásra


Kapcsolódó cikkek

Kiegészítőt fenyőben!

Kiegészítőt fenyőben!

Fenyős jó reggelt!
Franciaágyat kárpittal

Franciaágyat kárpittal

Kárpitozott ágyon kétszemélyes álom
Ágyneműtartós kanapék

Ágyneműtartós kanapék

Két legyet egy csapásra!
Ágykeretet klasszikusban

Ágykeretet klasszikusban

Klasszat, klasszikusban!
Író- és számítógépasztalokról

Író- és számítógépasztalokról

Dolgozni csak pontosan, szépen: szép íróasztalon!